Semnale de alarmă în dezvoltatea copilului

Tot ceea ce trăim zilnic, toate experiențele de viață pe care le întâmpinăm ne conduc inevitabil spre emoții. De fapt, emoțiile sunt o combinație a mai multor modificări survenite la nivel subiectiv, cognitiv, biologic și comportamental. Un aspect important în dezvoltarea copilului este faptul că sugarul imită adultul încă din primele ore de viață. Acest fenomen este o formă de acomodare senzorială cu valoare comunicativă. Copilul va imita toate acțiunile adultului pe toate perioda copilăriei. Este important să urmărim anumite semne care ar putea să ne transmită că dezvoltarea copilului nu evoluează corect. Fricile și barierele pe care acesta le întâmpină îi pot bloca dezvoltarea.

La nivel cognitiv
  • Între 4-8 luni: copilul produce o reacție circulară. Orice nouă achiziție este repetată pentru a deveni permanentă.
  • Între 8-12 luni: copilul începe să aplice noile achiziții și pentru alte acțiuni. Pe lângă generalizare, copilul începe să caute obiectul care dispare din raza sa vizuală.
  • Între 12-18 luni: copilul experimentează activ mediul înconjurătăr. În situații noi, copilul prin încercare și eroare ajunge la noi soluții de rezolvare a acțiunilor care le desfășoară.
  • Între 18-24 luni: copilul are capacitatea de a găși obiectele ascunse.
La nivelul limbajului
  • Intre 0-6 luni: 3-4 luni copilul gângurește; după 6 luni – copilul este capabil de joc funcțional sonor : „papa”, „baba”, etc.
  • Între 6-11/12 luni: ascultă muzică cu plăcere, urmărește o explicație verbală, recunoaște sensul lui „NU”.
  • Între 12-18 luni: achiziția de noi cuvinte este săptămânală, la 18 luni înțelege în jur de 100 de cuvinte.
Dacă copilul nu a depașit aceste etape poate exista un blocaj sau o întârzire. Dezvoltarea timpurie a copilului este extrem de importantă. În primi ani de viață, copilul asimilează o cantitate mare de informații. De aceea, întervenția timpurie ajută copilul să recupereze etapele pe care încă nu le-a asimilat. Cu cât se întervine mai timpuriu, cu atât mai mult există șanse de recuperare.

Echipa PAPILLON CLINIQUE, evaluează multidisciplinar copilul sub vârsta de 1 an tinând cont de stadiile acestuia de dezvoltare și intervine cu protocol de recuperare individualizat pentru a creea premisele atingerii performantelor personale.

Alexandra I. GHIURCA-Psiholog Papillon Clinique