Beneficiile miscarii pentru copiii cu dizabilitati si familiile lor

Din cauza bolii, a vatamarii sau a tulburarilor de dezvoltare si/sau psihologice, copiIi si adultiI au nevoie de asistenta specializata in ceea ce priveste abilitatile de invatare, pentru a le permite sa traiasca cat mai independent.

Un individ cu nevoi speciale care functioneaza independent are sanse mai mari de adaptare la mediu, la viata sociala si va necesita mai putin sprijin din partea familiei.

Terapia ocupationala ajuta persoanele de-a lungul intregii vieti sa participe la lucrurile pe care le doresc si trebuie sa le faca prin utilizarea terapeutica a activitatilor de zi cu zi.

Printre interventiile obisnuite in terapia ocupationala se numara antrenarea copiilor cu dizabilitati sa participe pe deplin in activitatile zilnice, la cele scolare si in situatiile sociale.

Miscarea este foarte importanta pentru persoanele de toate varstele, iar rolul terapeutului ocupational este acela de a realiza unele activitati in functie de necesitatile individuale si realizarea unui program zilnic de miscare.

Copiii diagnosticati cu o tulburare din spectru autist, trebuie antrenati in activitati zilnice si de miscare.

Un stil de viata sedentar (care include prea mult timp pe dispozitive electronice) poate agravasimptomele si poate contribui la probleme de sanatate suplimentare, cum ar fi obezitatea, insuficienta motorie si izolarea. Studii medicale indica faptul ca, in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 19 ani care au autism, pana la 36% prezinta riscul de a fi supraponderali. Motivul principal este activitatea fizica insuficienta, cea care le poate imbunatati calitatea vietii.

Copiii cu tulburari din spectru autist care participa la activitati fizice obisnuite si / sau programe organizate de sport si miscare pot face mari imbunatatiri in ceea ce priveste:
  • echilibru si coordonare;
  • abilitati motorii fine;
  • imbunatatirea abilitatilor sociale;
  • autocontrol;
  • capacitatea de concentrare pe o sarcina;
  • abilitati tactile;
  • cresterea stimei de sine.

Echipa PAPILLON CLINIQUE are ca premisa terapeutica dezvoltarea autonomiei individului pentru ca acesta sa se cunosca pe sine si sa perceapa mai bine mediul, pentru a creea baza in invatarea si dezvoltarea personala si pentru a maximiza pronosticul de recuperare.

Marius Chiriac – Terapeut Ocupational PAPILLON CLINIQUE