10 motive pentru care sa luati decizia de a apela la evaluare multidisciplinara a copilului

În copilăria timpurie învățăm să ne adaptăm și să gestionăm mediul interior și exterior. În primul an de viață copilul experimentează și învață cum să se descurce cu propriul corp, să-și coordoneze mișcările, să simtă , să audă , să miroasă, să guste, adică lucrează cu zestrea ereditară. După ce traversează acesta etapă, învață să-și folosească inteligență și să rezolve sarcinile cu care se confruntă. 

El urmărește tot ce se petrece în jurul sau, trage concluzii și caută puncte de referință pentru comportamentul sau. Acum copilul își dezvoltă abilități și deficiențe. Dacă întâmpina dificultăți sau are un handicap, renunta sau compensează. Uneori creează o abilitate specială, printr-un proces de supracompensare. Părinții sunt persoanele de referință din viață unui copil și ei trebuie să urmărească acest proces de adaptare și dezvoltare al copilului și să ofere un mediu propice de explorare. În mediul exterior sunt mai mulți factori care ii pot influența dezvoltarea: atmosfera familiei, poziția acestuia în familie – raportul cu părinții și frații, stimulii de orice fel. Dezvoltarea armonioasă a unui copil înseamnă un echilibru între dezvoltarea fizică-emoțională-cognitivă. Dacă în dezvoltarea sa timpurie, apare o dizabilitate și nu este compensată la timp, se declanșează un lanț de blocaje care duc la tulburare de dezvoltare, involuție și mai grav retard.

Atenția părinților trebuie îndreptată către dezvoltarea copilului țînând cont de zestrea genetică. De aceea, punct de sprijin în orientarea părinților este o evaluare multidisciplinară a dezvoltării care oferă o imagine complexă și corectă a nivelului la care a ajuns copilul raportat la potențialul sau.

Suntem adulți, deci, suntem responsabili pentru deciziile noastre vis a vis de propria persoană, dar mai ales pentru familie și copii.

Iată 10 motive pentru care să luați decizia de a apela la o evaluare multidisciplinară a copilului:
  1. blocaje emoționale, 
  2. comportament agresiv,
  3. stimă de sine scăzută,
  4. tulburări de procesare,
  5. dizabilități fizice,
  6. dizabilități psihice,
  7. deficiențe de limbaj,
  8. deficiente de învățare,
  9. deficiențe de socializare,
  10. frici.
Echipa PAPILLON CLINIQUE promovează evaluarea timpurie și implicarea activă a familiei în dezvoltarea abilităților la copii pentru a creea premisele unei evoluții echilibrate și dezvoltarea autonomiei viitorului adult.