Modalitati de a incuraja creativitatea copiilor

Adultii spun despre creativitate ca este un talent innascut pe care copiii lor il au sau nu. De fapt, creativitatea este mai multa abilitate decat talentul innascut si este o abilitate a parintilor de a-i ajuta pe copiii lor sa se dezvolte.

Deoarece este cheia succesului în aproape tot ceea ce facem, creativitatea este o componenta cheie a sanatatii si a fericirii si o abilitate de baza in dezvoltarea copiilor.

Creativitatea nu se limiteaza la expresia artistica si muzicala, ea este esentiala si pentru stiinta, inteligenta sociala si emotionala. Oamenii creativi sunt mai flexibili si reusesc mai bine sa isi rezolve problemele, ceea ce ii face mai capabili sa se adapteze la progresele tehnologice si sa faca fata schimbarilor, sa profite de noi oportunitati.

Experienta copilariei s-a schimbat fundamental, fapt care influenteaza dezvoltarea creativa. Jucariile sunt personaje prefabricate cu recuzita care pun imaginatia copiilor in repaus, adica acesta nu mai trebuie sa-si imagineze ca un bat e o sabie si o papusa e o printesa.

Creativitatea copiilor poate fi educata si incurajata: jocul imaginativ are nevoie de timp si spatiu dat si creeat de adulti cu materiale adecvate varstei. Crearea unui loc special de joaca unde copilul sa nu fie ingradit si cateva materiale cu texturi diferite pot fi resurse de valoare pentru orice copil.

Parintii trebuie sa ceara copiilor sugestii in alegerea destinatiilor de recreere fara a pune bariere de selectie sau a critica, ci dimpotriva sa ii incurajeze sa vina cu idei noi si locuri care nu au mai fost vizitate.

Intotdeauna inovatia trebuie valorizata si impartasita cu cel mic, asa va capata incredere si va avea mai mult curaj sa dea frau liber creativitatii.
Constrangerile reduc flexibilitatea gandirii, reduc dorinta de explorare si influenteaza negativ libertatea si autonomia copiilor.

Orice greseala sau nereusita este rezultatul unei incercari, de aceea ea nu trebuie criticata ci doar impartasita. Faptul ca un copil nu este de acord cu decizia adultului nu trebuie sa se transforme in pedeapsa sau conditionare, ci trebuie sa fie o oportunitate pentru a-l incuraja pe cel mic sa gaseasca solutii/ alternative.

Echipa PAPILLON CLINIQUE motiveaza copilul sa creeze, sa gaseasca si sa dezvolte o stapanire a activitatilor, sa exploreze si sa se bucure de deciziile luate, sa dezvolte abilitati care sa constituie baza autonomiei sale.

Cristina A. BONDARET - Terapeut Ocupational PAPILLON CLINIQUE