Interventia echipei multidisciplinare in recuperarea copiilor cu TSA


Activitatea multidisciplinara la Papillon Clinique, in care membrii specialisti contribuie cu cunostinte si abilitati intr-un efort de echipa in beneficiul familiilor care apeleaza la serviciile noastre, o consideram piatra de temelie a colaborarii, a judecatii clinice si a luarii deciziilor in multe contexte: medical, clinic, terapeutic, psihologic si psihopedagogic.

La Papillon Clinique specializarile sunt importante deoarece este imposibil din punct de vedere academic si profesional ca o persoana sa fie complet instruita in toate competentele necesare. In cadrul fiecarei discipline exista alte specializari, de exemplu: psihologii pot fi experti, psihoterapeuti, psihopedagogi, sa lucreze in cerecetare, sau asistenta sociala fiecare dintre acestia avand specializari si abordari diferite. In medicina, practicienii se pot specializa in chirurgie, practica generala, anestezica, cardiologie sau ortopedie. Impreuna, acestea reprezinta domenii specifice de expertiza, cu scopul de a beneficia cei care au nevoie de servicii de o intelegere globala care combina zonele de cunoastere si se extinde dincolo de limitele profesionale rigide. 

Multidisciplinar inseamna ca grupul de evaluare este alcatuit din persoane calificate care au diferite domenii de pregatire si experienta. Impreuna, ei stiu despre dezvoltarea lingvistica a copiilor, abilitatile fizice, auzul si vederea si alte abilitati importante de dezvoltare. Ei stiu sa lucreze cu copii, chiar si foarte mici, pentru a descoperi daca un copil are o problema sau se dezvolta in limite normale. Membrii echipei Papillon Clinique pot evalua copilul impreuna sau individual.

Evaluarea la Papillon Clinique se refera la procedurile utilizate de acesti profesionisti pentru a afla daca copilul este eligibil pentru servicii de interventie timpurie. In cadrul evaluarii, echipa va observa comportamente, ii va cere copilului sa faca activitati specifice, se va discuta cu parintii / apartinatorii si se vor utiliza metode de lucru pentru a aduna informatii. Aceste proceduri vor ajuta echipa sa afle cum functioneaza copilul in cinci domenii de dezvoltare:
  • dezvoltarea cognitiva;
  • dezvoltarea fizica;
  • comunicarea;
  • dezvoltarea social-emotionala;
  • dezvoltarea adaptiva.
In urma evaluarii copilului, la Papillon Clinique, parintii si o echipa de profesionisti se vor intâlni si vor examina toate datele, rezultatele si rapoartele. Persoanele din echipa vor discuta cu parintii daca copilul evaluat indeplineste criteriile din cadrul manualelor autorizate de evaluare si formularelor aferente, pentru intârziere de dezvoltare, o stare fizica sau mentala diagnosticata sau riscul unei intârzieri semnificative Scopul acestor proceduri desfasurate sunt identificarea punctelor forte si a nevoilor unice ale copilului si determinarea serviciilor necesare pentru satisfacerea acestor nevoi.

Cu acordul parintilor, vor fi identificate si nevoile familiei. Acest proces, care este directionat de catre familie, are scopul de a identifica resursele, prioritatile si preocuparile familiei. De asemenea, identifica suporturile si serviciile de care aveti nevoie pentru a imbunatati capacitatea familiei de a satisface nevoile de dezvoltare ale copilului. Evaluarea familiei este efectuata printr-un interviu cu parintii.

Atunci când efectueaza evaluarea, managerul de caz din cadrul echipei, poate obtine informatii de la una sau mai multe dintre urmatoarele resurse:
  • Rapoartele medicilor;
  • Rezultatele testelor de dezvoltare si evaluarilor performantei copilului;
  • Istoricul medical si de dezvoltare al copilului;
  • Observatii directe si feedback de la toti membrii echipei multidisciplinare si de la parinti.
«Cercetarile privind identificarea si evaluarea tulburarilor din spectrul autismului (TSA) sunt revizuite si sunt identificate cele mai bune practici pentru activitatea clinica. Sunt revizuite, de asemenea, cele mai recente cercetari privind instrumentele de diagnosticare si utilizarea lor recomandata. Recomandarile includ utilizarea instrumentelor concepute pentru a evalua mai multe domenii de functionare si comportament, includerea parintilor si a celor care ii ingrijesc ca parteneri activi si luarea in considerare a factorilor de dezvoltare pe tot parcursul procesului de diagnosticare.» - este mentionat in manualul Pediatric Clinics of North America Volume 59, Issue 1, February 2012, Pages 103-111

Abordarea interdisciplinara a evaluarii autismului, la Papillon Clinique, este cel mai puternic instrument de diagnostic care ajuta la luarea deciziilor de realizare a planului individual de interventie, bazandu-se pe nivelul ridicat de expertiza a echipei multidisciplinare de profesionisti.

Claudiu IONITA – Pedagog de recuperare PAPILLON CLINIQUE