Tulburarea de Spectru Autist TSA

Sansele de recuperare a copiilor cu TSA cresc cu 80%. Multi copii cu autism sunt inscrisi pe listele de asteptare si nu cunosc interventiile comportamentale timpurii si alte beneficii, deoarece profesionistii din domeniul sanatatii sunt reticenti in a diagnostica mai devreme autismul de teama de a eticheta copiii mici.

Pana acum cativa ani s-a afirmat ca "autismul este o dizabilitate pe tot parcursul vietii" si acest lucru s-a mentionat in aproape toate descrierile si definitiile autismului, chiar si in masura in care unele interventii, cum ar fi abordarea TEACCH - care s-a axat pe structurarea mediului fizic pentru a se potrivi "autismului", decat pe dezvoltarea abilitatilor relevante din punct de vedere social
si importante pentru viata in societatea de zi cu zi - au fost bazate pe conceptul de autism ca o conditie permanent, pe toata durata vietii.

Prin urmare, pentru a impiedica etichetarea copiilor intre 1 si 3 ani ca fiind "persoane cu autism" pentru tot restul vietii, diagnosticul este intarziat in mod deliberat, chiar daca toate semnele sunt prezente, deci diagnosticabile. In loc sa primeasca un diagnostic precoce, aproximativ jumatate dintre copiii mici carora li se adreseaza diagnosticul sunt pusi pe lista "watch-and-wait", cu alte cuvinte, diagnosticul lor este amanat. Motivul pentru aceasta este sa se asigure ca, atunci cand acesti copii obtin diagnosticul, este "stabil" si nu se schimba in timp.

Conform acestor afirmatii, diagnosticul poate fi amanat timp de pana la cinci ani si, uneori, pana cand copilul a ajuns la varsta scolara. Evaluarea si diagnosticarea timpurie – actiune de responsabilitate sociala si nu numai: Exista tot mai multe dovezi ca autismul nu este o afectiune pe viata, conform literaturii de specialitate ("The Conversation – academic rigours and journalistic flair"; studiului britanic "Millennium Cohort"). Studiile care au la baza cercetari stiintifice practice arata acum ca un numar de peste 18.500 de copii, care au fost diagnosticati pana la varsta de 1,5 ani cu autism, nu mai indeplinesc criteriile de diagnosticare mai tarziu.

Dar copiii din aceste studii nu au depasit in mod miraculos afectiunea de autism. Ei au primit cel putin unu pana la doi ani de interventii terapeutice comportamentale aplicate, incepand cu varsta de numai 1 an. Terapia comportamentala aplicata sau ABA este aplicatia stiintei analizei comportamentului utilizata pe scara larga in SUA si Canada pentru a ajuta o gama larga de oameni, inclusiv cei din spectrul autismului.

Pentru copiii mici cu autism, aceasta inseamna ca abilitatile necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii lor sunt invatate ludic si sistematic de catre personalul bine instruit care lucreaza sub indrumari etice stricte.
Diagnosticul precoce, timpuriu, este important deoarece permite acest lucru sa se intample mult mai devreme. Pentru copiii cu autism acest lucru inseamna ca abilitatile necesare pentru a-si atinge intregul potential sunt predate devreme cand plasticitatea creierului este mult mai pronuntata si, prin urmare, impactul interventiei este mult mai eficiecient, mai cuprinzator.

Interventiile bazate pe ABA sunt in deplina concordanta cu Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu handicap deoarece programele sunt dinamice si adaptate individual pentru a se potrivi nevoilor copilului pe masura ce copilul creste si se dezvolta. Desigur, aceasta abordare stiintifica a interventiilor aduce beneficii si altor populatii, inclusiv adultilor cu autism.
Exista metode recunoscute international pentru aportul adus recuperarii in cazul Tulburarilor de Spectru Autist: ABA, TEEACCH, STEP by STEP, Discrete Trial Teaching (DTT), Terapia Craniosacrala, Terapia de stimulare motrica si Integrare senzoriala. Una dintre procedurile adoptate si adaptate pentru recuperarea timpurie se numeste Discrete Trial Teaching (DTT) si poate fi utilizata cu copiii mici cu autism, daca au nevoie de oportunitati de invatare bine structurate, repetate de timpuriu. Dar DTT este doar o modalitate de a aplica analiza comportamentului, nu stiinta insasi.
In afara de accesul la interventia timpurie, este necesar si un diagnostic social pentru a avea acces la alte beneficii, cum ar fi oportunitatile de acces la metodele si terapiile multidisciplinare eficiente. Intarzierea diagnosticarii impiedica accesul la acestea.

Dintr-o analiza recenta a datelor secundare a studiului britanic "Millennium Cohort" din aproximativ 18.500 de copii nediagniosticati timpuriu a rezultat:
 • copii care au fost diagnosticati cu autism la varsta de 4 - 5 ani, sansa dezvoltarii afectiunilor asociate crestea cu pana la 82%;
 • la varsta de trei ani, acesti copii aveau mai multe riscuri de a dezvolta probleme cu functiile motorii, comunicarea si cu desfunctiile senzoriale.
Terapia Multidisciplinara – principiu fundamental in recuperarea TSA:
Conform studiilor “Autism Speaks Medical and Scientific Advisory Board” si “McMaster Autism Research Team, from McMaster University & Hamilton Health Sciences, in Hamilton, Ontario” (Mac ART), sansele de recuperare a copiilor cu TSA cresc cu 80% in cazul in care se indeplinesc cele doua conditii indispensabile:
 1. Diagnosticare timpurie;
 2. Interventie timpurie multidisciplinara si multimetodica.
Dintre terapiile considerate fundamentale in recuperarea copiilor diagnosticati cu TSA si pe care PAPILLON CLINIQUE Bacau le pune la dispozitie, amintim:
 • Terapie comportamentala aplicata (ABA);
 • Terapia ocupationala;
 • Integrare senzoriala;
 • Terapia Craniosacrala pentru copilul cu autism si familia sa;
 • Kinetoterapie si recuperarea motricitatii, precum si alte terapii asociate: haloterapie, terapie florala,
 • reflexoterapie, presopunctura etc. realizate de specialisti cu scopul eliberarii blocajelor, a tensiunii si echilibrarii emotionale.
Terapia comportamentala aplicata (ABA) dezvolta interventii individuale unu-la-unu cu scopul dezvoltarii abilitatilor functionale la copiii cu TSA. ABA se concentreaza pe sprijinirea copiilor cu preocupari sociale, academice si comportamentale.
Terapia Ocupationala ofera copiilor metode variate, activitati placute, distractive, pentru a imbogati deprinderile cognitive, fizice si motorii si pentru a spori increderea in sine.

Logopedia ofera un sprijin suplimentar copiilor pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare. De asemenea ofera educatie si introducerea de alternative la comunicarea vocala sub forma de dispozitive arugmentative sau de sistem de comunicatii de schimb de imagini (PECS).

Kinetoterapia si recuperarea/ stimularea motricitatii ajuta copiii sa beneficieze de functii motorii suplimentare si recupereaza afectiuni de ordin mic, mediu si mare, sau echilibru al muschilor cu efect pozitiv asupra coordonarii miscarilor.

Integrarea Senzoriala implica un program de activitati strict planificate de catre specialist (in general terapeutul ocupational), fiecare interventie fiind alcatuita si dezvoltata astfel incat sa preintampine nevoile sistemului nervos al copilului. O interventie senzoriala stimuleaza receptorii de contact (tactil, vestibular si proprioceptiv) prin tehnici de alerta, organizare si calmare. Fuziunea tuturor terapiilor va oferi copiilor expunerea la diferite strategii si interventii in diferite situatii, perfect planificate de echipa de interventie si asigura tratamentul cel mai eficient pentru afectiuni din sfera TSA.

Recuperarea unui copil cu dizabilitati este de cel putin trei ori mai scumpa decat cresterea altor copii, iar familiile au nevoie de tot sprijinul pe care il pot obtine. Exista dovezi ample ca stresul parental poate fi atenuat prin psihoterapie si consiliere de dezvoltare personala, dar si prin colaborari cu organizatii cu activitati complexe, cu un inalt nivel al calitatii serviciilor oferite.

PAPILLION CLINIQUE Bacau ofera servicii de terapie si recuperare multidisciplinara si multimetodica pentru copii diagnosticati cu deficiente de dezvoltare psihica si fizica.

Informatiile sunt publicate in articole stiintifice din reviste de specialitate in media internationala on-line:
 • Autism Speaks Medical and Scientific Advisory Board
 • McMaster Autism Research Team, from McMaster University & Hamilton Health Sciences, in Hamilton, Ontario (Mac ART)
 • The Conversation – academic rigours and journalistic flair studiului britanic Millennium Cohort din 2017
Claudiu IONITA – Consilier Dezvoltare Personala
PAPILLON CLINIQUE