Integrare senzoriala la Papillon Clinique


In dezvoltarea unui copil pot exista anumite probleme care nu sunt evidente, dar pot afecta grav dezvoltarea acestuia. O astfel de problema este disfunctia in procesul senzorial, o problema care se bazeaza pe o incorecta integrare a senzatiilor interne si externe in creier care duc, de exemplu, la probleme grave de comportament.

Procesul de integrare senzoriala se produce intr-un mod automat pentru majoritatea copiilor, de aceea nu ne gandim in mod constient la acest proces si la faptul ca un deficit in procesul de integrare senzoriala are drept consecinta un comportament atipic, spre exemplu, copilul refuza sa manance anumite alimente sau sa poarte haine cu anumite texturi.

De multe ori, chiar daca nu stiu nimic despre sistemul nervos central si chiar daca nu inteleg cu exactitate ce se intampla, parintii sunt capabili sa descrie intr-un mod clar si concis problema de integrare senzoriala cu care se confrunta copiii lor.

Nu toti copiii cu dificultati de invatare, de dezvoltare sau comportamentale au probleme in dezvoltarea senzoriala. Dar, in schimb parintii pot recunoaste aceasta problema prin anumite semne precum:
  • Hipersensibilate la nivelul tactil, sonor si luminos;
  • Nivelul de activitate exagerat de ridicat/ scazut;
  • Probleme de coordonare;
  • Intarziere in limbaj si abilitati motorii;
  • Probleme comportamentale;
  • Stima de sine scazuta.
Scopul terapiei de intergrare senzoriala este de a ajuta copiii cu dificultati la nivelul procesarii senzoriale. Integrarea senzoriala actioneaza in doua directii foarte clar stabilite: stimularea senzoriala si inhibarea senzoriala, in functie de nevoia copilului. Astfel, copiii sunt expusi la stimularea senzoriala intr-un mod structurat si repetitiv, de la un nivel mai usor la unul mai greu, astfel creierul se adapteaza permitand o procesare - reactie corecta si eficienta la senzatii. Terapia include activitati ce ofera stimulare la nivelul vestibular (echilibrul si miscarile corporale), propioceptiv si tactil.
Terapia este adaptata copilului, folosind diferite activitati in functie de potentialul copilului. Inhibarea senzoriala se aplica gradual cu mijloace specifice si cu stransa implicare a terapeutului.
Terapia de Integrare Senzoriala este asigurata de specialisti cu experienta: Terapeut Ocupational, Psiholog, Kinetoterapeut.

Papillon Clinique are inclus in protocolul de interventie terapia de integrare senzoriala si este aplicata in functie de nevoia copilului de catre echipa noastra de specialisti.

Andreea M. BACIU – Terapeut Ocupational PAPILLON CLINIQUE BACAU