Semnale de alarma pentru parinti


Primele semne care pot indica o Tulburare de Spectru Autist sunt vizibile inca din perioada in care copilul este sugar. Nu isi cauta mama cu privirea, nu se uita dupa obiectele care se misca, nu arata cu degetul, nu raspunde cu zambet la zambet, nu gangureste, nu raspunde la sunetele scoase de adulti, nu reactioneaza la expresiile faciale ale celor din jur, nu rade si nu-si manifesta bucuria, nu rosteste niciun cuvant, toate acestea pot reprezenta indicii ale unei tulburari.
Exista insa si situatii in care copilul se dezvolta normal pana la varsta de 2 ani, are toate abilitatile necesare varstei sale, adica merge, vorbeste, interactioneaza firesc, iar brusc, in jurul varstei de 2 ani, isi pierde toate aceste achizitii.

Cele mai frecvente simptome ale autismului

Autismul este o tulburare de dezvoltare de natura neuro-biologica, cu consecinte ce se traduc in dificultati de comunicare, dificultati de socializare si o percepere diferita a mediului inconjurator. Cu toate acestea, daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata, urmeaza terapii de recuperare adecvate si este integrat social, are mari sanse sa-si dezvolte aptitudini pentru autonomie si pentru o viata sociala cat mai fireasca.

Este cazul sa mergi la medicul de familie sau pediatru, povestindu-i tot ce observi neobisnuit la copilul tau si cerand un consult de specialitate la medicul neuro-psihiatru, daca micutul:
  • Nu spune nici un cuvant pana la varsta de 14 luni sau,
  • Pe masura ce creste, isi pierde limbajul sau abilitatile sociale dobandite anterior. In mod normal, dupa varsta de un an, copiii incep sa articuleze cuvinte sau macar sa formeze silabe, asociinde-le un inteles clar si comunicandu-si dorintele sau nevoile prin intermediul lor. Copiii cu autism au dificultati in a face asocieri intre ceea ce vad, cuvinte si intelesuri si de aceea, la majoritatea dintre ei, limbajul vorbit nu se dezvolta spontan.
  • Nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni. A arata cu degetul este una din cele mai simple forme de comunicare pe care copilul mic le aplica. Gestul exprima dorinta de a isi face comunicata o nevoie (vrea o jucarie la care nu ajunge sau ceva de mancare) sau de a impartasi cu tine o emotie, deci a relationa (fiind stimulat de ceva din jur: un alt copil care face ceva, o pasare pe o creanga etc). Copilul cu autism pare ca nu stie cum sa iti comunice ceea ce vrea. Cel mai adesea, frustrarile legate de o dorinta sau o nevoie neexprimate sunt redate prin scancet sau plans neimpacat.
  • Nu raspunde cand este strigat pe nume si, in general, nu raspunde la stimuli auditivi. Copilul iti creeaza impresia ca nu te aude si nu aude in general, desi o dovada ca nu are probleme auditive poate fi faptul ca identifica arii melodice sau ritmuri auzite, de exemplu, in calupurile publicitare. De fapt alti distractori din mediu il fac sa nu inteleaga vorbele celor din jur sau chiar sa nu le auda in acel moment.
  • Nu intelege ce ii ceri sa faca si prin urmare nu raspunde la cerinte simple (ex : "vino la masa", "da-mi cartea cu animale", "hai la baie" etc.).
  • Nu se joaca simbolic cu jucariile. Spontan, copiii cu dezvoltare cognitiva normala stiu ca trenuletul merge pe sine si face "Uuuu!" sau ca o micuta cescuta serveste la a bea lapte sau apa. Iar jocul lor reda toate aceste realitati "observate". Copilul cu autism, cel mai adesea, nu observa socialul. Mediul inconjurator (sunete, oameni, obiecte, actiuni) nu este tradus in conventiile si sensurile pe care le cunoastem noi si de aceea copilul cu autism pare ca nu stie nici sa se joace asa acum o fac alti copii.
  • Nu imita (nici verbal, nici prin gesturi). In primii ani de viata, copiii acumuleaza cunostinte si invata sa se raporteze la realitatile din jur, in principal prin imitatie. Copiii isi imita parintii, imita adultii in general sau pe alti copii cu care se joaca. Copilul cu autism nu are aceasta abilitate; el nu repeta cuvinte auzite la parinti sau la cei din jur si nici gesturi pe care le vede (ex: gestul a lua peria si a-si peria parul, cum face mama, gestul de a conduce masina, cum vede la tata etc.).
  • Are contact vizual redus. Nu reusesti sa ii "prinzi" privirea sau va intersectati privirile pur intamplator, momentul neavand incarcatura afectiva sau comunicationala.
  • Are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si inchiderea repetata a usilor, invartitul in jurul propriei axe, fluturarea si privitul mainilor etc.). Sunt, de fapt, reactii ale copilului cu autism la stimulii din jur pe care el ii percepe diferit de cum o facem noi. Copilul cu autism are o perceptie senzoriala diferita (simte mult mai acut sau mult mai slab) si toate aceste stereotipii sunt reactii, actiuni prin care el incearca sa se calmeze sau sa-si gaseasca echilibrul.
  • Are probleme legate de alimentatie si de somn, este foarte selectiv cu alimentele si foarte sensibil la texturi; se trezeste din somn foarte frecvent.
Copiii cu autism pot sa aiba toate sau o parte din aceste simptome. Important este ca, daca ai banuieli, sa mergi la medicul pediatru pentru o evaluare a dezvoltarii lui si apoi sa mergi sa consulti un medic specialist care va putea pune ulterior un diagnostic.

Autismul este singura afectiune care se recupereaza, nu se trateaza. Implicarea parintilor este mai mult decat importanta, acestia jucand un rol important in deciziile pe care le iau cu privire la acest lucru. Terapia presupune abordarea mai multor metode de recuperare, unele conventionale, altele cu efect stimulativ mult mai coerent. Facem referire la metodele evoluate din Franta si Israel si India, de stimulare emotionala. Stimularea emortionala rupe barierele , mareste receptivitatea copilului afectat

E foarte adevarat ca un adult de succes este un copil cu parinti responsabili, de aceea te asteoptam la Papillon Clinique.